Siirry pääsisältöön

Konkreettista kansalaisvaikuttamista

Kuten esittelyistäni on voinut huomata,  vaikutan vammaisneuvostossa ja varavaltuutettuna Nokialla. Viimeaikaisia saavutuksiani on ollut pitkäaikaissairaiden erityisuimakortin saaminen Nokian uimahallin palveluvalikoimaan (lisää tietoa aiheesta löydät vammaisneuvoston pöytäkirjoista). Malli erityisuimakorttiin on saatu Tampereelta. Nostin vammaisneuvoston kokouksissa esiin, että tarvitsemme alueellista yhdenvertaisuutta pitkäaikaissairaiden kuntoutukseen ja ennaltaehkäisevään terveydestä huolehtimiseen. 

Seuraavassa kokouksessa kävi ilmi, että aiheesta on tehty Nokialla kuntalaisaloite ja päätös jo vuonna 2016. Se, miksei erityisuimakortti ole ollut Nokian uimahallin palveluvalikoimassa kaikkina näinä vuosina, jää mysteeriksi. Saimme kuitenkin tuotua vammaisneuvoston kanssa erityisuimakortin uimahallin palveluvalikoimaan. Erityisuimakortti mahdollistaa uimisen alenettuun hintaan, toivottavasti myös sulkutilojen aikana. Se on siten äärimmäisen tärkeä väline pitkäaikaissairaiden ja vammaisten itsenäisen toiminkyvyn edistämiselle.

Puhun siis rohkeasti yhdenvertaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden puolesta!
 
Pirkanmaan hyvinvointialueella veisin eteenpäin myös nuorten parempia mielenterveyspalveluita, sosiaalialan ja omaishoidon kattavaa huomioimista uudistuksessa sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten parempaa palkkausta ja työhyvinvoinnin lisäämistä. Erikoissairaanhoidon alueellisen tasa-arvon, saavutettavuuden sekä palveluiden esteettömyyden parantaminen on minulle äärimmäisen tärkeää - erityisesti vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja ikääntyvien näkökulmasta.
 
Vammaisneuvostossa olen ehtinyt vaikuttaa puoli vuotta. Jo sinä aikana olen pystynyt toteuttamaan konkreettista kansalaisvaikuttamista. Voidaan siis päätellä, että veisin epäkohtia rohkeasti eteenpäin myös Pirkanmaan hyvinvointialueella!


 
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihmisyyttä hyvinvointiin – teemani aluevaaleissa

Mikä minulle on sotessa tärkeää?  Ennen kaikkea pitkäaikaissairaiden, vammaisten ja ikääntyvien erikoissairaanhoito. Sen alueellinen yhdenvertaisuus, helppo saatavuus ja saavutettavuus sekä esteettömät palvelut. Tällä hetkellä Suomessa on hyvin vaihtelevia käytäntöjä pitkäaikaissairaiden, vammaisten ja ikääntyneiden hoidon toteutuksessa. Tarvitsisimme laajempaa vertaisten näkökulmaa siihen, miten palvelut olisi parhainta järjestää kokonaisuutena. Yhdenvertaisuus ei toteudu, jos samaan sairauteen saa paremman hoidon Helsingissä kuin mitä Rovaniemellä.  Olen myös paikallisen vammaisneuvoston aktiivinen jäsen. Jopa isoissa kaupungeissa työmme on jatkuvaa tuulimyllyjä vastaan taistelua. Ihmiset tarvitsevat siis äänenkannattajaa järjestelmässä, joka on yhä edelleenkin suunniteltu "perusterveelle" nuorelle tai keski-ikäiselle ihmiselle. Ihmiselle, joka ei tarvitse apuvälineitä, väsy kesken kauppareissun ja joka käyttää näköaistia niin paljon, ettei sen olemassaoloa tule kyseenalais

Vaalikoneet ja niiden vaarat

Tutustu vastauksiini Aamulehden, Iltalehden ja Ylen vaalikoneissa!  Vaalikoneissa kysymykset on usein muotoiltu vaikeasti. Ne sisältävät paljon vastakkainasetteluja, jotka eivät välttämättä todellisuudessa ole välttämättömiä.  Aluevaaleissa tärkeä teema on kattavien terveys- ja sosiaalipalveluiden toteutus – kuitenkin lähellä kotia. Se on mielestäni mahdollista. Kuntarajojen sijaan tarkastelisin mielelläni kokonaisuuksia. Käytän itse paljon Länsi-Tampereen ja Tampereen keskustan palveluja Nokian palveluiden lisäksi. Liikenneyhteydet molempiin ovat Nokialta todella hyvät. Yhteydet toimivat hienosti junilla, busseilla ja omalla autolla. Toisaalta taas Nokian kyläseudulla asuvalle tärkeintä olisi päästä ensisijaisesti oman kunnan palveluihin! Ajatelkaamme siis jatkossakin luovasti, mutta ihminen edellä. Kyse on saavutettavuudessa myös liikenneyhteyksistä, liityntäparkeista ja esteettömyydestä, ei vain kilometreistä. Monet vaalikoneet ovat myös sisältäneet paljon kysymyksiä, joi