Vaalikoneet ja niiden vaarat

Tutustu vastauksiini Aamulehden, Iltalehden ja Ylen vaalikoneissa! 

Vaalikoneissa kysymykset on usein muotoiltu vaikeasti. Ne sisältävät paljon vastakkainasetteluja, jotka eivät välttämättä todellisuudessa ole välttämättömiä. 

Aluevaaleissa tärkeä teema on kattavien terveys- ja sosiaalipalveluiden toteutus – kuitenkin lähellä kotia. Se on mielestäni mahdollista. Kuntarajojen sijaan tarkastelisin mielelläni kokonaisuuksia. Käytän itse paljon Länsi-Tampereen ja Tampereen keskustan palveluja Nokian palveluiden lisäksi. Liikenneyhteydet molempiin ovat Nokialta todella hyvät. Yhteydet toimivat hienosti junilla, busseilla ja omalla autolla. Toisaalta taas Nokian kyläseudulla asuvalle tärkeintä olisi päästä ensisijaisesti oman kunnan palveluihin! Ajatelkaamme siis jatkossakin luovasti, mutta ihminen edellä. Kyse on saavutettavuudessa myös liikenneyhteyksistä, liityntäparkeista ja esteettömyydestä, ei vain kilometreistä.

Monet vaalikoneet ovat myös sisältäneet paljon kysymyksiä, joihin emme saa vastauksia aluevaalien kautta. Arvokysymykset taas ovat omalla tavallaan tärkeitä, mutta niitäkään ei saisi olla liikaa. Pelkkiin arvokysymyksiin vastaaminen turhauttaa, kun olisi niin paljon sanottavaa sosiaali- ja terveyspalveluista itsessään! Olen rohkeasti yhdenvertaisuuden kannalla, enkä jätä sitä muutenkaan epäselväksi.

Mietin vaalikoneiden kohdalla eniten sitä, missä on sosiaaliala? Aamulehden vaalikoneessa sivuttiin hieman lastensuojelua. Jonkin verran kysymyksiä on myös hoivapalveluista. Sosiaalialan muutokset sote-uudistuksessa tulevat kuitenkin olemaan valtavia. Kyseessä on sektori, johon Suomessa käytetään tällä hetkellä eniten verovaroja. Toivoisinkin siis, että sotevaaleissa puhuttaisiin tärkeiden terveyspalveluiden lisäksi enemmän myös meille elintärkeistä sosiaalipalveluista.Aamulehden vaalikone

Ylen vaalikone 

Iltalehden vaalikone


Kommentit

Suositut tekstit